Vyhledat místo:

Líbí se mi web Slunečno.cz

Počasí Slunečno

Líbí se Vám web Počasí Slunecno.cz ?

Aplikace Slunecno.cz

Pro Windows 10 a 11 Pro Windows 10 a 11
Rychlá instalace Rychlá instalace
Jednoduchá obsluha Jednoduchá obsluha
Snadný přístup Snadný přístup

Ikona Slunce >> Předpověď počasí Slunecno.cz >> Články o počasí >> Čeká nás první jarní studená fronta, bude však slabá

Čeká nás první jarní studená fronta, bude však slabá

20. března 2015 15:34

20. března 2015 (Slunečno.cz)- Troposférické podmínky pro sledování pátečního dopoledního částečného zatmění Slunce byly tak dobré, že už ani lepší být nemohly – celé území České republiky bylo zcela bez oblačnosti. Jediné, co by se ještě dalo vylepšit, bylo samotné zatmění – zeštíhlení slunečního disku o cca 70 až 75% je sice samo o sobě dost půvabné, jako 100% by však bylo o poznání sympatičtější. Zbývajících cca 25 až 30% zlatavého kotouče navíc stále dodávalo poměrně dost světla, díky čemuž nebylo sešeření tak impozantní jako při úplném zatmění. Přesto se ale jdnalo o pěknou tečku za kalendářní zimou 2014/2015.

Ta v posledních dnech svého života rozhodně nebyla ve své kůži, což však asi příliš nevadilo – modrá obloha a odpolední teploty vysoce přesahující 10°C jsou už v této části roku přeci jen přijatelnější než poslední výkřiky zimy. Nejteplejším dnem v rámci maximálních hodnot bylo úterý 17. března, které si na území České republiky připsalo více jak 17°C – třeba v severočeských Doksanech se rtuť teploměru vyšplhala až na 17.5°C. Ve středu a ve čtvrtek se pak maxima zastavovala na 15 až 16°C a pátek, v němž byl proces prohřívání vzduchu zbržděn částečným zatměním, přinesl povětšinou 9 až 13°C.

O první víkend astronomického jara 2015 vnikne do českého vzdušného prostoru studená fronta, bude nicméně omezena – oslabena tlakovou výší nalézající se za jejími zády. Se zmíněným frontálním systémem bude souviset i přechodná změna proudění, kdy k nám pronikne o něco chladnější vzduch ze severovýchodu. Hned na další týden se ale rýsuje obnovení teplého proudění s tím, že by počasí mělo být proměnlivější než tomu bylo v několika posledních dnech.

Sobota by ještě ve svém úvodu měla při jasné až polojasné obloze nabídnout slunečné počasí, postupně ale začně oblačnosti od severozápadu / západu přibývat a v odpoledních hodinách už by obloha nad Českem měla být převážně oblačná až zatažená. Srážky příliš významné nebudou, objevit by se měly jen ojediněle, a to v podobě dešťových přeháněk, které budou na horách k večeru / večer přecházet do pevného skupenství, tj. sněžení. Nejvyšší odpolední teploty okolo 10 až 15°C, po ránu kolem 0°C. Vítr mírný do 5 až 7 m/s (18 až 25 km/h).

V neděli by nad našimi hlavami měla dominovat šedá barva v podobě oblačna, srážky (dešťové) se vyskytnou jen ojediněle, na horách, hlavně těch na severu a severovýchodě, místy (sněhové), a to zejména v první polovině dne. Nejvyšší odpolední teploty okolo 5 až 10°C, nad jitrem kolem 3 až 0°C. Vítr mírný do 7 m/s. K večeru by rovněž mělo dojít k ubývání oblačnosti.

Start předposledního březnového týdne by už zase měl být slunečný a suchý, tj. beze srážek. Nejvyšší odpolední teploty okolo 8 až 12°C, ty nejnižší ranní kolem 1 až -3°C. Vítr bezproblémový (slabý) do 2 až 3 m/s (7 až 11 km/h).



Mohlo by vás dále zajímat


· Nová satelitní mapa oblačnosti
· Ochrana soukromí a osobních údajů uživatelů webu Slunecno.cz
· Vlnu veder v ČR vystřídalo výrazné ochlazení
· Už padají kaštany. Podzim přijde brzy. Ochlazení potvrzené přírodou
· Zajděte si pro dárečky do prodejny T-Mobile
· Odtahová služba Paseka Praha, Jihlava, Kroměříž, Znojmo
· Země má druhý nejteplejší rok a třetí nejteplejší květen podle záznamů NOAA
· Najít ideální kadeřnici již nebude problém
· Česku republiku zasáhly silné bouřky
· Historičtí cyklisté za slunečného počasí projeli Znojmem

Widget Slunecno.cz na plochu Windows

Předpověď počasí na plochu Windows



Logo Počasí Slunečno

Umělá inteligence prozrazuje, co vše zobrazuje logo Počasí Slunečno.
Widget Slunecno.cz na plochu Windows

Předpověď na plochu Windows

Přidejte si na plochu Windows předpověď přímo pro vaše místo.
Videa Počasí Slunečno.cz na Youtube

Přírodopisné dokumenty

Přeloženo do češtiny pomocí umělé inteligence

Krásné fotografie přírody | Tapety na pozadí do počítače

Článek
Fotogalerie jarních květin
13. dubna 2023 12:19
Článek
Fotografie slunečné zimní krajiny
7. prosince 2022 17:13
Článek
Obrázky na téma slunečno
25. srpna 2022 05:03
Článek
Obrázky květin
5. června 2022 12:12
MasterDC SunSoft logo Sun Microsystems logo Weather Forecast Počasí Slunečno

Vyhledat místo v databázi Slunecno.cz

Hodnocení webu Slunečno