27. listopadu 2022 10:28
Evropa jako kontinent má bezpochyby nejhustější síť rádiový vln mezi všemi kontinenty. Mohou být rádiové vlny odpovědí na otázku, proč se Evropa otepluje rychleji, než jakýkoliv jiný region? Zjednodušeně můžeme říci, že rádiové vlny se šíří prostorem prakticky rychlostí světla, dokud nejsou absorbovány pevným nebo kapalným materiálem, který se jejich absorpcí ohřívá. Zjednodušeně se také dá říct, že vysoká hustota osídlení znamená také vysokou hustotu rádiových vln. A Evropa jako kontinent má hustotu osídlení nejvyšší.
foto:depositphotos
Jeden z prvních výzkumů procesu využití radiových frekvencí byl hlášen před více než 70 lety. Část nakrájeného chleba byla vystavena radiovým frekvencím 14 a 17 MHz. Čtyřicet sedm sekund stačilo ke zvýšení teploty krájeného chleba na 60 °C.
Rádiové frekvence se také používají k blanšírování zeleniny a k omezení ztráty její nutriční hodnoty. Použitím vysokofrekvenčního samobuzeného oscilátoru na 15 MHz dosáhla teplota zeleniny 77 °C. Ukázalo se, že RF-H má negativní dopad na katalázovou aktivitu ošetřené zeleniny po několika dnech skladování při -23 °C. Navíc zelenina blanšírovaná při 88 °C měla zvýšený obsah kyseliny askorbové při nejvyšších hladinách vitamínu C. Vitamin C je nezbytný pro udržení zdravé pojivové tkáně a může také působit jako antioxidant. Bylo však hlášeno, že RF blanšírování negativně ovlivnilo jak chuť zeleniny, tak barvu ve srovnání s konvenční metodou blanšírování za použití vody a páry. Dokonce se uvažuje, že by rádiové vlny v budoucnu mohli nahradit klasické způsoby ohřívání potravin nebo mikrovlnou troubu.
Lze proto předpokládat, že rádiové a mikrovlny používané bezdrátovými, radarovými, mobilními a satelitními systémy vytvářejí neustálé vlnové bombardování, které způsobuje molekulární tření vedoucí k oteplování a nevyzpytatelným změnám počasí. Zároveň se nárůst objemů radiofrekvenčního přenosu shoduje s růstem atmosférických emisí skleníkových plynů.
V předchozím článku Evropa se za posledních 30 let oteplila rychleji odkazujeme na zprávu Světové meteorologické organizace State of the Climate in Europe která uvádí, že se Evropa otepluje rychleji, než kterýkoliv jiný region. Zpráva ukazuje, že teploty v Evropě vzrostly za posledních 30 let více než dvojnásobkem celosvětového průměru – rychlostí asi 0,5 stupně Celsia za desetiletí. Evropa jako kontinent má nejvyšší míru zalidnění a tím i nejvyšší hustotu rádiových frekvencí a vlnění. A právě nejvyšší hustota rádiového vlnění způsobující zahřívání pevného a kapalného prostředí, může být odpovědí na otázku, proč se Evropa otepluje rychleji než jakýkoliv jiný region na světě.
Zdroje:
https://academic.oup.com/fqs/article/3/2/81/5476054
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0960308522001304
https://www.21stcentech.com/micro-radio-waves-contributor-global-warming/
https://www.crk.cz/CZ/SIRENIC
|
|
---|
|
Hodnocení webu Slunečno |