Vyhledat místo:

Líbí se mi web Slunečno.cz

Počasí Slunečno

Líbí se Vám web Počasí Slunecno.cz ?

Aplikace Slunecno.cz

Pro Windows 10 a 11 Pro Windows 10 a 11
Rychlá instalace Rychlá instalace
Jednoduchá obsluha Jednoduchá obsluha
Snadný přístup Snadný přístup

Ikona Slunce >> Předpověď počasí Slunecno.cz >> Články o počasí >> Tlaková níže Boris zasáhla střední Evropu

Tlaková níže Boris zasáhla střední Evropu

16. září 2024 23:41

Tlaková níže Boris přinesla do střední Evropy přívalové deště a na mnoha místech vyvolala rozsáhlé záplavy. Vydatné srážky a silný vítr sužuje Českou republiku, Slovensko, Polsko, Rakousko a část Německa. Do dnešního dne si řádění tlakové níže Boris vybralo už sedmnáct obětí na životech.

Fotografie:Pixabay

Polsku byly deště tak silné, že došlo k protržení jedné z přehradních nádrží. Krátce na to oznámil premiér Donald Tusk nouzovou pomoc ve výši jedné miliardy zlotých, která bude určena všem v nejhůře zasažených oblastech. Na pomoc při záplavách v Polsku byla povolána i armáda, která se podílí i na evakuacích obyvatel.

Tlaková níže Boris přinesla vydatné srážky i do České republiky. Na některých místech zde během pár dní spadlo až 500 milimetrů srážek. Došlo k zatopení několika měst a vysoký stupeň povodňové aktivity platí na desítkách řek. Během víkendu se ocitlo bez elektřiny kolem dvou set šedesáti tisíc odběrných míst. V důsledku silného nárazového větru, který vanul po celý víkend docházelo i k vyvrácení vzrostlých stromů. Půda je zcela nasycena a nyní voda z horských oblastí plní velké toky.

Srážky, které přinesla tlaková níže Boris byly tak vydatné, že naplnily i druhou největší řeku Evropy Dunaj. Momentálně už voda vystoupila na 960 cm a brzy by měla kulminovat. V Bratislavě byly i zbudovány protipovodňové zábrany, které se osvědčily už v minulosti, kdy hladina dosáhla deseti metrů. Stejně jako v České republice i na Slovensku způsobil rozsáhlé škody silný vítr. Hasiči odstraňují stovky polámaných nebo vyvrácených stromů z lesoparků.

V následujících dnech už by se měla situace zlepšovat a srážky polevit. Škody prozatím nebyly vyčísleny, ale je jisté, že se budou pohybovat řádově v desítkách miliard Eur. Vědci varují, že s extrémními srážkami je třeba počítat i v budoucnosti. Evropa se ze všech kontinentů otepluje nejrychleji a bude i v budoucnu stále častěji zasažena silnými živelnými katastrofami, jako jsou dlouhotrvající vlny veder, silné bouře, požáry nebo povodně.

Zdroj:CNN/Editorial

 



Widget Slunecno.cz na plochu Windows

Předpověď počasí na plochu Windows



Logo Počasí Slunečno

Umělá inteligence prozrazuje, co vše zobrazuje logo Počasí Slunečno.
Widget Slunecno.cz na plochu Windows

Předpověď na plochu Windows

Přidejte si na plochu Windows předpověď přímo pro vaše místo.
Videa Počasí Slunečno.cz na Youtube

Přírodopisné dokumenty

Přeloženo do češtiny pomocí umělé inteligence

Krásné fotografie přírody | Tapety na pozadí do počítače

Článek
Fotogalerie podzimu
19. září 2024 00:06
Článek
Fotogalerie deště
15. září 2024 04:31
Článek
Fotogalerie jarních květin
13. dubna 2023 12:19
Článek
Fotografie slunečné zimní krajiny
7. prosince 2022 17:13


MasterDC SunSoft logo Sun Microsystems logo Weather Forecast Počasí Slunečno

Vyhledat místo v databázi Slunecno.cz

Hodnocení webu Slunečno