Vyhledat místo:

Líbí se mi web Slunečno.cz

Počasí Slunečno

Líbí se Vám web Počasí Slunecno.cz ?

Aplikace Slunecno.cz

Pro Windows 10 a 11 Pro Windows 10 a 11
Rychlá instalace Rychlá instalace
Jednoduchá obsluha Jednoduchá obsluha
Snadný přístup Snadný přístup

Ikona Slunce >> Předpověď počasí Slunecno.cz >> Články o počasí >> Jak na krtka na zahradě? Nahé ženy to zkoušely srpem

Jak na krtka na zahradě? Nahé ženy to zkoušely srpem

19. února 2014 09:38

Měli by odpočívat, místo toho už nějaký čas pracují na plné obrátky. Neshánějí, kdo by jim nastříhal a ušil kalhotky s velikými kapsami, ale dělají oranici z trávníků. Zahrádkáři vědí, o kom je řeč. Letošní zima, jestli si vůbec tohle pojmenování zaslouží, popletla krtkům hlavu tak, že jsou aktivní jako by bylo jaro v plném proudu. Půda není promrzlá a tak výkonní hmyzožravci hloubí labyrint chodbiček, které mohou měřit i 150 metrů, bez větších obtíží.

Navíc mají krtci, kteří nenávidí pachy a hluk, v tomto období klid na práci. Pracují tvrdě a intenzivně. Jsou totiž velcí jedlíci. Krtek denně spořádá tolik potravy jako je polovina jeho vlastní hmotnosti. Jako kdyby osmdesátikilový člověk denně snědl 40 kilo jídla a to už je slušný výkon. No a jinak než hrabáním se krtek k potravě nedostane.

Malý savec se sametovým kožíškem není ve své podstatě škodlivý. Naopak požírá červy, hmyz a hlemýždě, kteří na zahradě škodí. Jeho kypření půdy se ale často zvrhne, naruší kořeny rostlin a ty hynou. O vzhledu anglického trávníku po krtkově návštěvě ani nemluvě. Není divu, že mu zahrádkáři a milovníci okrasných zahrad nemohou přijít na jméno a vymýšlejí, jak se ho zbavit. V minulosti patřilo vyhánění krtka dokonce k vánočním tradicím. Kosti z ryb se zakopaly na zahradě, aby se o ně krtek popíchal a přestěhoval se alespoň k sousedům. Dokonce dříve na Velký pátek vybíhaly nahé ženy na louku či zahradu, aby se jí dotkly srpem. Věřily, že tak zabrání krtkům v jejich rejdění. Jestli to pomohlo, o tom už historické prameny mlčí. V každém případě receptů na to, jak vypudit krtka ze zahrady je nepočítaně. Jak ale jistě většina zahrádkářů potvrdí, žádný není zázračný, tedy nefunguje na 100% a napořád. Krtek je totiž velmi přizpůsobivý a na ledacos si dokáže zvyknout. A tak je většinou třeba prostředky boje střídat.

Hluk a vibrace

Krtek miluje klid a ticho. Do blízkosti nor mu nainstalujte elektrická nebo mechanická zařízení. Například odpuzovače, které vytvoří nízkofrekvenční vibrace a ty vyvolávají u krtků únikové chování jako při zemětřesení. Nebo si zkuste vyrobit jednoduchý přístroj podomácku. Do krtince zapíchněte tyčku a na ni nasaďte PET láhev dnem vzhůru. Když zafouká vítr, krtkovým uším to lahodit nebude.

Zápach

Na pachy je černohnědý tvor hodně citlivý. Čich a sluchmá na rozdíl od zraku vyvinutý velmi dobře. I když není ani úplně slepý, jak si mnozí myslí. Pod nos mu můžete vysadit třeba pryšce křižmolisté vylučující z kořenů látku, která krtka odpuzuje. Nevoní mu ani afrikány, laskavce, řepčíky ani když do krtince dáte třeba citrónovou kúru, syrečky nebo vlasy. Na trhu jsou i nejrůznější přípravky, které se sypou na krtince nebo přímo do děr.

Pasti

Na krtka můžete nastražit pasti a když se chytne, vzít ho na dlouhý výlet. Ale bez kožených rukavic to neriskujte. Krtek nejde pro kousnutí či drápnutí daleko. Navíc jeho výborný čich hned odhalí, pokud na pastičku sáhnete bez rukavic a obloukem se jí vyhne.

Co ale nemá cenu zkoušet je krtka vytopit. Překvapivě dobře plave a nemá problém ani s přeplaváním potoka nebo řeky.

Řada zahrádkářů boj s krtkem vzdala. Omezila se na rozhrabování kopečků hlíny a na čekání až se krtek sám rozhodne přestěhovat o zahradu dál. Třeba až si bude na jaře hledat samičku. Při téhle příležitosti je totiž schopen urazit i 10 kilometrů.

 

text: Andrea Němcová

foto: autorka a thinkstock.cz

 

 

 

 

 



Mohlo by vás dále zajímat


· Světový den slonů - 10 faktů o slonech
· Jak ochránit domácí mazlíčky před horkem ?
· Pes přítel člověka. Pomocné tlapky to dobře vědí
· Labuť černá. Krásný i okrasný pták.
· Příkopy u silnic: Smrtící past pro zvířata
· Proč si morčata pochutnávají na vlastních exkrementech? A co morče potřebuje ke spokojenosti?
· Labutě v zimě k ledu nepřimrzají. Lidé si ale často myslí, že ano
· Kuna na půdě. 10 rad, jak se jí zbavit
· Krmit v zimě labutě? Ano, ale je dobré vědět kdy a jak
· Chrti v nouzi. Pes, byznys a lidská krutost

Widget Slunecno.cz na plochu Windows

Předpověď počasí na plochu Windows



Logo Počasí Slunečno

Umělá inteligence prozrazuje, co vše zobrazuje logo Počasí Slunečno.
Widget Slunecno.cz na plochu Windows

Předpověď na plochu Windows

Přidejte si na plochu Windows předpověď přímo pro vaše místo.
Videa Počasí Slunečno.cz na Youtube

Přírodopisné dokumenty

Přeloženo do češtiny pomocí umělé inteligence

Krásné fotografie přírody | Tapety na pozadí do počítače

Článek
Fotogalerie jarních květin
13. dubna 2023 12:19
Článek
Fotografie slunečné zimní krajiny
7. prosince 2022 17:13
Článek
Obrázky na téma slunečno
25. srpna 2022 05:03
Článek
Obrázky květin
5. června 2022 12:12
MasterDC SunSoft logo Sun Microsystems logo Weather Forecast Počasí Slunečno

Vyhledat místo v databázi Slunecno.cz

Hodnocení webu Slunečno